tisdag 28 februari 2012

Something Borrowed


Rachel och Darcy är bästa vänner sedan urminnes tider. Snart ska Darcy gifta sig med Dex, en gammal studiekompis till Rachel. Rachel inser att hon fortfarande har känslor för Dex, som hon var förälskad i tidigare, och det visar sig att även han har känslor för Rachel. Vad ska de nu göra?

Filmen är en typisk romantisk komedi från USA. Ingen speciell film, men trevlig och mysig underhållning för stunden.

Something Borrowed är från 2011 och är 1,53 tim lång.

måndag 27 februari 2012

Janusstenen

Den andra boken av Elly Griffiths om arkeologen Ruty Galloway och kriminalkommisarien Harry Nelson heter Janusstenen. Ruth blir kallad till en utgrävningsplats där de hittat några gamla ben, vilket hon är expert på. Polisen börjar misstänka ett brott och Ruth hjälper till att lösa mysteriet.

I boken finns mysiga (men karga) miljöer, trevliga personporträtt och beskrivningar. Jag skulle gärna vilja komma och hälsa på Ruth i hennes hem, säkert totala motsatsen till Harry Nelsons hem. Janusstenen är lite segare än Flickan under jorden, men ändå en läsvärd mysig kriminalroman.

Betyg: 3

söndag 26 februari 2012

Bokrean

Handlar ni för fullt på bokrean eller? På nätet eller i butiken?

Själv har jag knappt handlat nåt på bokrean på flera år, kanske något enstaka. Jag tycker oftast att jag redan läst de böcker jag vill ha, eller att pocketen ändå är billigare än den inbundna som finns på rean. Det känns som att bokrean snart tjänat ut sin tid. Vad tycker ni?

lördag 25 februari 2012

Min lilla undersökning

Jag gjorde ju en miniundersökning (enkäten som var här till höger) under några dagar och fick några svar. De flesta ville att jag skulle skriva fler bokrecensioner och fler inlägg om livet i vardagen för mig.

När det gäller bokrecensioner så hinner jag inte läsa mer än vad jag gör just nu. Sedan går det i perioder ibland mer och ibland mindre. Inlägg från vardagen får jag grunna på och köra när det passar.

Ha en skön lördag!

fredag 24 februari 2012

Nordisk författare

Så var det fredag och dags för veckans bokbloggsjerka igen.

Pusha för en nordisk författare som du gillar och så vill vi naturligtvis att du ska tipsa oss om en bok av honom/henne som vi absolut måste läsa.

Jag insåg att jag läser väldigt lite nordisk litteratur förutom svenska författare när jag scrollade igenom mina boklistor. Den författare som jag läst mest av och nog helst vill rekommendera är  Arnaldur Indridsson som bor i Reykjavik på Island. Jag har inte läst alla hans kriminalromaner ännu, men de jag läst har varit bra. Jag skulle nog rekommendera att man börjar läsa den första boken i serien om kriminalkommissarie Erlendur, dvs Glasriket, om man inte läst något av honom.

torsdag 23 februari 2012

Någon har lurat mig!

                        CHIC

För någon vecka sedan ringde en telefonförsäljare och lurade på mig tidningen CHIC. Några nummer för en låg summa. CHIC är väl inte jag egentligen, inte alls särskilt modemedveten och kanske lite för gammal för målgruppen. Men nu kanske det blir andra bullar??

onsdag 22 februari 2012

I skydd av skuggorna

I skydd av skuggorna är en filmatisering om kriminalkommissarie Irene Huss, men det finns ingen bok av Helene Tursten som bas till manuset.

I filmen blir Irenes familj indragen i ett motorcykelgängsdrama på ett otrevligt sätt. Irene jobbar för fullt med fallet på jobbet, men de kommer ingenstans. Så Irene tar saken i egna händer.

Filmen är spännande, men nästan otrevlig. Jag tycker att det kryper in på skinnet när Irene Huss familj så ofta blir involverad i filmerna om Irene Huss. Nej, det gillar jag inte. Jag saknar Wallander!! När ska han börja filma igen;)?

tisdag 21 februari 2012

De imperfekta


Nu är jag sådär "kärringen mot strömmen" igen och det känns sådär. "Alla" hyllar De imperfekta av Tom Rachman, så mina förväntningar var höga. Själv är jag inte så imponerad av boken. Den berömda röda tråden var tunn genom boken. Ibland är det konstigt hur man kan tycka så olika.

Boken handlar om en tidning i Rom, som man från och till får följa från dess start till att den går i graven. I de olika kapitlena får vi följa olika medarbetare på tidningen både på jobbet och privat.

Jag tycker om när jag i böcker får möta olika karaktärer och följa dem i vått och torrt. I De imperfekta hinner jag precis bli lite bekant med en karaktär när kapitlet är slut och det blir dags för nästa. Nja, inget för mig.

Betyg: 2

måndag 20 februari 2012

Go'kväll vecka 5

I Go'kväll vecka 5 fick vi följande boktips:

Anna-Karin Ferm tipsade om:
-Jag kan se i mörkret av Karin Fossum (Bokförlaget Forum)
- (DVD) Midnatt i Paris (Scanbox)

Ingalill Mosander tipsade om:
-Gengångare av Jo Nesbø (Piratförlaget)
-Analys av ett försvinnande av Hisham Matar (Bokförlaget Forum)

söndag 19 februari 2012

Pockettoppen vecka 7

Kristina Ohlsson ligger kvar som etta på bokus topplista för pocketböcker även denna vecka med Änglavakter. Alla Kristinas böcker (tre stycken) om Fredrika Bergman ligger nu på topp 10 på pocketlistan. Jättekul!

På den inbundna listan ligger nu Jan Guillou på första plats med Brobyggarna tack vare bokrean. Den kan man köpa inbunden för 79 kr just nu.

lördag 18 februari 2012

fredag 17 februari 2012

Chic-lits vara eller icke vara


I det senaste numret av Vi läser hade de en artikel om chic-lit som genre. Tydligen anses chic-lit av många som en "dålig" genre. Det började bra med Marian Keys men sedan har många författare kommit efter och kvaliteten på böckerna har försämrats, så nu anses det inte längre okej med chic-lit utan man ska i stället  skriva relationsromaner.

Vad chic-lit ska innehålla kanske också är olika för olika människor. Så här står det på wikipedia:
Chick lit, från chick (i betydelsen ung kvinna) och lit (litteratur), en litteraturgenre som skildrar livet för storstadskvinnor i 20- och 30-årsåldern. Genren etablerades år 2000. Oftast är böckerna skrivna av kvinnor och riktar sig till kvinnor. Karaktärerna är inte sällan över-analyserande unga kvinnor som söker perfektion, vare sig det är att hitta en partner, ett jobb eller en lägenhet.

Om det stavas chic-lit eller chick-lit är också en fråga. Det står olika överallt!

Hur är din relation till chic-lit och hur tänker du kring det som stod i senaste Vi läser?

torsdag 16 februari 2012

Jag drar mig...

Jag drar mig för att läsa just nu. Jag håller på med en bok som så många tycker mycket om och jag känner inget särskilt för den. Jag tänker läsa ut den, men den lockar mig liksom inte. Funderade ett tag på om jag skulle börja med en annan bok i stället, men då är jag rädd för att jag aldrig kommer att läsa ut boken så jag får nog bara bita i det sura äpplet.

Stockholm rosé


Stockholm rosé skriven av Sophia Wolf Lösnitz handlar om Desdemona som blir lämnad av sin pojkvän när de skulle förlova sig, vilket hon naturligtvis har svårt att glömma. Allt fokuseras på hur Desdemona ska få tillbaka den fd pojkvännen.

Jag tycker boken mest handlar om alkohol, baksmällor och shopping. Jag vet inte om jag för gammal eller för tråkig, men boken är helt ointressant för mig. Tyvärr...

Betyg: 1

onsdag 15 februari 2012

Bad teacher


Det blir alldeles för sällan att jag ser på film. Det är synd för jag tycker om att se film, men det blir mycket annat som pockar på i stället. Men i helgen tänkte vi att det fick lov att bli en film, så på söndagskvällen såg vi Bad teacher.

Cameron Diaz spelade huvudrollen som den riktigt dåliga läraren, till och med sonen som kom in och kikade en kort stund på filmen sa "Hon är riktigt hemsk". Elizabeth måste jobba som lärare, fast hon inte vill. Allra helst vill hon bli försörjd av någon rik man, men pengar måste hon ha och lärarutbildning har hon.

En smårolig och underhållande film. Helt okej en söndagskväll i soffan. En sak som jag också gillar med filmen är att den är lagom kort. 92 minuter. Varför ska alla envisas med att göra så långa filmer numera? 1½ timme är ju den perfekta filmtiden! Eller åtminstone MAX två timmar.

tisdag 14 februari 2012

Liten undersökning

Ibland får jag idétorka och vet inte vad jag ska skriva om. Så jag tänkte ta er till hjälp, vad vill ni läsa mer av? Svara på den lilla enkäten till höger och finns inte det du vill med som svarsalternativ får du gärna kommentera det här inlägget. Enkäten fortgår till tisdagen den 21/2.

måndag 13 februari 2012

Jag blir nog piggare...

Jag har ju lovat att återkomma med en liten "recension" av min wakeup-light. Nu har jag använt den i över en månad och jag inbillar mig faktiskt att jag är piggare än vanligt när det är dags att kliva upp. Lampan tänds långsamt under de sista 30 min innan klockan ringer och strax innan är det fullt dagsljus. Jag tycker inte alls att det varit lika tungt att kliva upp på morgonen efter jul som det var under hösten, så det kanske är lampans förtjänst. Jag fortsätter med den i allafall!

söndag 12 februari 2012

Pockettoppen vecka 6

Kristina Ohlsson ligger kvar på bokus pockettopp även denna vecka med boken Änglavakter. Hennes nya Paradisoffer kommer i april och den ser jag fram emot att läsa. Det kanske blir påskens deckare för många!?

På den inbundna listan har det inte heller skett några förändringar. Felicia Feldt ligger kvar med Felicia försvann på första plats.

På listan för faktapocketböcker ligger Roberto Saviano på förstaplats med Gomorra.

lördag 11 februari 2012

Charlotte Hassel


Frida Skybäcks första roman är Charlotte Hassel. En historisk roman som utspelar sig i slutet av 1700-talet. Charlotte bor i England pga att hon fick fly från Sverige när hon var ung. En dag får hon information om något som hänt hennes familj i Stockholm och hon bestämmer sig för att åka dit. Hon måste vara försiktig så att ingen känner igen henne samtidigt som hon vill ha information om sina nära och kära. På en bal på Stockholms slott träffar hon Axel Gyllenstierna som var hennes ungdomsförälskelse. Det väcker tankar och funderingar hos dem båda.

Boken är spännande (hur ska det gå för Charlotte??), samtidigt som den även innehåller mycket vänskap och romantik. Glamour också, inte att förglömma. Glamour i slutet av 1700-talet, stiliga hästskjutsar, tjusiga klänningar och goda franska bakverk!

Betyg: 3

fredag 10 februari 2012

Drömmar


Häromnatten drömde jag till och med om böcker. Precis som Boktokig. Jag drömde att jag var på biblioteket och letade efter en bok av Ernest Hemingway. Jag har en längre tid tänkt att jag skulle vilja läsa något av honom, men inte kommit mig för. Kanske var det det som spökade för mig??

OM jag nu skulle läsa något av honom. Vad rekommenderar ni?

Bokrecensioner

Dags för bokbloggsjerka igen. Veckans fråga handlar om bokrecensioner.

Vad tycker du om att läsa i en recension (förutom själva recensionen då): författarinformation, ev. filmatiseringar, länkar till sidor som t.ex. Goodreads, Boktipset etc? Kort sagt: hur ser den ultimata recensionen ut enligt dig?

- Kort info om berättelsen. Inte för lång. Den ska bara väcka intresse eller ge en handling i mycket stora drag. Om jag vill kan jag läsa mer om handlingen på andra ställen, typ bokus.
- Info om genre.
- Gärna info om boken är en del i en serie, eller om det är författarens första bok osv.
- Vad tyckte recensenten om boken?
- Betygsättning är lite kul.
- Gärna en bild på boken.

torsdag 9 februari 2012

Naughty forties, fab fifties


Den produktiva Cathrine Schück har återigen givit ut en ny kokbok, Naughty forties, fab fifties. Den här gången ligger fokus på oss som fyllt 40 och är på väg mot 50 (själv har jag låååångt kvar, då ;)). Kroppen behöver mer och mer hälsosam mat för att orka och för att hålla vikten. Cathrine Schück bidrar med tips och recept på hur vi kan få till ett bättre leverne. Boken ska hjälpa oss att komma i form igen, enligt författaren.

Layouten är trevlig, texterna också. Många recept som verkar goda. Tja, en helt okej inspirationsbok alltså!!

Snart bokrea!!

Då är det snart dags för bokrea igen. Bokus har redan öppnat sin förhandsbeställning till rean. Jag ska gå in och kika om det är något jag "behöver". Egentligen har jag redan en hel hög med olästa böcker, men det kan ju vara något som man måste "passa på" att inhandla...

onsdag 8 februari 2012

Betygsättning

Vad svårt det är att sätta betyg på lästa böcker! Egentligen borde jag sluta med det, samtidigt som det hjälper mig själv att rangordna böcker. Som tex har jag satt betyget 5 på Hundar, hus och hjärtats längtan. Det är ingen stor roman, men det är en bok som fångade mig från början till slut och som jag inte ville sluta läsa. Är inte det bland det högsta betyg en bok kan få? Fast i och för sig är det ingen handling som förändrar mitt liv eller som jag bär med mig länge, det borde kanske en bok med betyget 5 vara. Så svårt det är!! Hur tänker ni?

tisdag 7 februari 2012

Hundar, hus och hjärtats längtan

Äntligen har jag läst Hundar, hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon! Men varför läste jag ut den så snabbt? Varför tog jag inte ett kapitel per dag eller nåt sånt så att jag fick njuta länge?? Nejdå, i ett svep läste jag som en galning med lite avbrott.

Hundar, hus och hjärtats längtan handlar om Juliet som precis blivit änka och bor kvar i deras stora hus. Det har gått några månader och de anhöriga börjar bli förtvivlade och försöker dra ut henne i luften under dagtid  med tex hundpromenader. Vi får också följa hennes syster Louises liv. Ett till synes perfekt liv, men även där kan saker hända.

Boken handlar om vänskap, kärlek, livet, hundar och lite till. En mysig bok att krypa upp i soffan under en filt och bara njuta av. Jag vill ha mer!! När kommer nästa bok tro... Fast det kanske är bra att det dröjer ett litet tag i allafall, för annars är jag väl hundägare snart. Jag blir så sugen på hund när jag läser dessa böcker!

Betyg: 5

måndag 6 februari 2012

Go'kväll vecka 4

I Go'kväll fredag vecka 4 fick vi följande boktips:

Solja Krapu tipsade om:
-Lacrimosa av Eva-Marie Liffner (Natur & Kultur)
-Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer (Ordfront Förlag)

Jögge Sundqvist tipsade om:
-Utrota varenda jävel av Sven Lindqvist (Albert Bonniers förlag)
-Inanna - skymningens drottning översättning: Lennart Warring & Taina Kantola (Bokförlaget Atlantis)

söndag 5 februari 2012

Pockettoppen vecka 5

Rätt bok på förstaplatsen! Nu ligger Kristina Ohlsson på pockettoppens förstaplats med Änglavakter. Har ni läst den ännu? Om inte så tycker jag att ni ska göra det. Mycket bra kriminalroman! Änglavakter är den tredje boken i Kristina Ohlssons serie om Fredrika Bergman.

På den inbundna listan ligger Felicia Feldt kvar på förstaplatsen med Felicia försvann. På e-bokssidan är det Jo Nesboe som intar förstaplatsen med Gengångare.

lördag 4 februari 2012

Lite lyx

Jag har precis tecknat mig på en prenumeration på Glossybox. Man får några skönhetsprodukter i brevlådan en gång/månad för 139 kr. Kul att testa! Jag behöver uppdatera mig lite :)!

Ha en skön lördagkväll! Blir det "mello" eller? Det blir det här.

Flickan under jorden


Flickan under jorden skriven av Elly Griffiths fick jag i julpocketbytet av min hemliga vän. Hon trodde att jag skulle gilla boken, vilket jag också gjorde.

Arkeologen Ruth Galloway kallas in till polisen för att hjälpa till med en utredning då de hittat ben som de misstänker tillhöra en flicka som försvann för tio år sedan. Det visar sig vara ben från järnåldern, men strax därefter hittas nya ben och Ruth hjälper polisen med utredningen.

Språket är trevligt och mysigt. Redan efter de första sidorna kände jag att jag skulle komma att gilla boken och det höll i boken ut även om den stundtals var lite ojämn. Jag gillar tjocka Ruth som inte anstränger sig för att passa in efter en "normal" mall. Jag gillar det karga ogästvänliga landskapet. Det jag inte gillar är att jag ganska tidigt i historien misstänkte rätt mördare, även om jag blev tveksam några gånger längs vägen. Fler böcker i serien om Ruth blir det definitivt!

Betyg: 4

fredag 3 februari 2012

Ny kokbok i vår


I vår kommer Ebba von Sydow och hennes syster Amy ut med kokboken Sommar med systrarna von Sydow. Det ska bli god, nyttig mat med festligt tema och vackra bilder från Marstrand. Jag älskar Marstrand och god mat så det måste väl bli toppen! Ett absolut köp för mig i vår!

torsdag 2 februari 2012

Har man inget liv får man köpa ett som alla andra


Nyligen gav Jonas Gardell ut boken Har man inget liv får man köpa ett som alla andra, samlade visdomsord 2010-2011. Han har samlat sina twitter (max 140 tecken) i den här samlingen med underfundiga korta texter. Att sätta huvudet på spiken med så få ord är inte lätt, men Jonas gör det med glans. Gardell delar med sig av sina tankar både på twitter och facebook.

En del "visdomsord" är tänkvärda och bra, andra är lite "för mycket". Jag känner mig lite som Titti Schultz på Rix fm, men jag tycker inte att det är underhållande och roligt när det blir för mycket anspel på sex, vilket det blir med jämna mellanrum.

En lite presentbok att ge bort i stället för en blomma, men inte till pryda människor då;)!

Betyg: 3

onsdag 1 februari 2012

Läst under 2012

Flickan med snö i håret / Ninni Schulman
Godnatt finaste / Dorothy Koomson
Niceville / Kathryn Stockett
Dubbelbokat / Sophie Kinsella
Simon och ekarna / Marianne Fredriksson
Pojken som slutade gråta / Ninni Schulman
Ljust&fräscht-boken / Fredrik Lindström &Henrik Schyffert
Har man inget liv får man köpa ett som alla andra / Jonas Gardell
Flickan under jorden / Elly Griffiths
Hundar, hus och hjärtats längtan / Lucy Dillon
Charlotte Hassel / Frida Skybäck
Stockholm rosé / Sophia Wolf Lösnitz
De imperfekta / Tom Rachman
Janusstenen / Elly Griffiths
Huset vid havets slut / Elly Griffiths
Svikaren / Katarina Wennstam
Konsten att vara otrogen på Facebook / Gunilla Bergensten
Välkommen till himlen / Fannie Flagg
Sarahs andra halva / Lisa Genova
Senor Peregrino - Cecilia Samartin
Paradisoffer - Kristina Ohlsson
Svart inka - Ingrid Boström
Till offer åt Molok - Åsa Larsson
Livsfarlig utsikt - Nora Roberts
Ät mig - Agnes Desarthe
Bumerang - Tatiana de Rosnay
Syskonmakaren - Lisa Jewell
Jag skulle aldrig ljuga för dig - Moa Herngren
Natten innan de hängde Ruth Ellis - Margareta Strömstedt
Känslan av död - Elly Griffiths
Fortfarande Alice - Lisa Genova
Döda talar inte - Ann Cleeves
Mercurium - Ann Rosman
I det förflutna - Kate Morton
Parmiddag - Josefin Ahlström
Lyckostigen - Anna Fredriksson
I stundens hetta - Viveca Sten
Blomsterspråket - Vanessa Diffenbaugh
Den sista akten - Mari Jungstedt
Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper
Ett år av magiskt löpande - Kenneth Gysing
Comfort food - Kate Jacobs
Nästan hemma - Jean Kwok
Torka aldrig tårar utan handskar - Jonas Gardell
Älska och förlåta - Nora Roberts
Evig eld - Jonas Moström
Fallvatten - Mikael Niemi
Heja, heja - Martin Haag
Innan du dog - Grebe/Träff
Betvingade - Simona Ahrnstedt
Femtio nyanser av honom - EL James
Kaffe med rån - Catharina Ingelman-Sundberg
Vinteräpplen - Josefine Sundström
Femtio nyanser av mörker - EL James
Nattväg - Kristin Hannah
Konsten att andas - Susan Wiggs
Morgon i Jenin - Susan Abulhawa
Porträttet av dig - Isabel Wolff
Hjärtats angelägenheter - Danielle Steel
En dag i taget - Danielle Steel
Bortom varje rimligt tvivel - Malin Giolito Persson
Vattenänglar - Mons Kallentoft
Kvinnan han älskade - Dorothy Koomson
Vinter vid Willow Lake - Susan Wiggs
Allt att vinna - Robin Pilcher
Sågverksungen - Vibeke Olsson